jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2020  JOSEPH SEPOT ARCHITECTS.  ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

On the Board

YNHH Saint Raphael Campus Daycare Center

CLIENT

Yale New Haven Health

LOCATION

New Haven, CT

SIZE

12,000 SF

PROGRAM

Full interior renovation, new entry vestibule, lobby, indoor play area, infant/toddler rooms, preschool room, nature room, conference room, kitchen, administrative offices, and outdoor play areas

Once more, the 12,000 square foot historic Dean-Dawson House (c. 1837) will be adapted for reuse. Originally built as a private residence, the three-story Second Empire mansard-style home was repurposed as the Ronald McDonald House in 1985, and will now become the St. Raphael Campus employee daycare center. The building is located two blocks from the St. Raphael campus and will serve families with children ages infant up through preschool age. Redesign of the facility includes full interior renovation with new entry vestibule, lobby, lower level indoor play area, five infant / toddler rooms, a preschool room, nature room, conference room, kitchen / break room, and administrative offices.

 

The exterior of the building will be fully restored in keeping with the historic aesthetic and will be enhanced with restored architectural detailing, trim work, exterior lighting, and copper roofs over the new egresses. JSA met extensively with the current daycare staff to ascertain end-user goals and to ensure the proposed design would accommodate the specific needs of the staff and families. The outdoor spaces will feature age-appropriate playscapes and ADA-compliant ramps. The interior spaces feature maple millwork, brightly accented walls, patterned resilient flooring, whimsical acoustical clouds, LED lighting, and a living green wall system. These renderings present the design of the preschool-aged children’s room, the entry vestibule and reception area, and the infant / toddler room.