jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2020  JOSEPH SEPOT ARCHITECTS.  ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

Residential

Cut-In-Two West

CLIENT

Private

LOCATION

Thimble Islands, CT

SIZE

4,162 SF / Main house

780 SF / Guest cottage

PROGRAM

Main house: new construction with open plan for living, dining and kitchen; 1 bedroom with en suite bath; 2 guest bedrooms; 1 full-bathroom; 1 powder room; covered porch, storage for watercraft

Guest cottage: event space with cathedral ceiling, kitchenette, 1 full bath

PHOTOGRAPHY

Daniel Milstein 

This distinctive, year-round, three-story home was built on the pink granite bedrock of Cut-in-Two Island, in the heart of the Thimble Islands archipelago in Long Island Sound. Identifiable features include the home’s asymmetrical façade, rounded-corner tower, and expansive wraparound porch with bracketed columns. Other key design elements include a steeply-pitched, cross-gabled roof ending in richly patterned surfaces, ornate masonry chimney, large and varied windows that are equally functional and decorative, and the contrasting palette of the white wooden trim, stained grey cedar shingle siding, and natural mahogany of the windows, doors, and porch balusters. The Zinc standing seam roof provides a modern touch to this traditional beauty.

The sun-lit interior of this home has a modern, open-floor plan with high ceilings, beautiful wood floors, and expansive 360-degree panoramas of Long Island Sound. The main floor flows from the living room with a locally sourced pink granite fireplace to a kitchen with a center island and breakfast nook, den, and dining area. Three bedrooms are located on the second floor, while the third floor serves as an entertainment room or fourth bedroom with full bath. The lower level, which is clad in stone, is dedicated to storage of watercraft and leads out onto the rolling green lawn, beach, deep water dock, and studio/cottage. 

The rustic, natural cedar-shingled studio/cottage was designed and built for entertaining. It rests on stone clad piers and features an open, south-facing covered porch with unobstructed views of Long Island Sound. The large scale event space opens to the full length porch with a pair of sliding glass doors allowing for indoor/outdoor capability. The cathedral ceiling, which features dark wood trusses and Douglas fir tongue and groove planks, is illuminated by cove lighting and sculptural chandeliers. The interior is handsomely appointed with oak flooring and cabinetry, and also features a kitchenette and full bath.