jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2020  JOSEPH SEPOT ARCHITECTS.  ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

Residential

Long Island Sound Compound

CLIENT

Private

LOCATION

Stony Creek, CT

SIZE

2,516 SF / Main house

1,388 SF / Guest cottage

PROGRAM

Main house: new construction with open plan for living, dining, and kitchen; laundry room; 2 bedrooms with en suite bathrooms; powder room; elevator; decking

Guest cottage: new construction with living room, eat-in kitchen, mudroom, 2 bedrooms, 1 full bathroom, laundry room, powder room

PHOTOGRAPHY

Jim Fiora 

In the shoreline village of Stony Creek, two adjoining parcels of land with very different topographies were each zoned for a single family dwelling.

 

The first lot, located on Long Island Sound, was irregular in shape and came with difficult zoning constraints. The solution is a contemporary structure comprised of two volumes: a rectangle and an acute triangle. Designed to meet FEMA high-velocity zone guidelines, the main level of the home is raised one story on stone-clad piers.

 

The arched standing-seam copper roof gives the residence a bold geometric form. Anchoring the roof is an elegant Stony Creek granite veneer chimney. Additionally, the exterior of the home is clad in oiled cedar shingles and features an organically shaped bluestone patio and sitting walls for outdoor entertaining. A generously sized main deck serves as an entertaining space, and balconies at the second and third level bedrooms offer views of the Sound. The stainless steel railings, mirrored inside the home, have a nautical flair.

 

The main level of the home is open and features areas for living and dining as well as custom kitchen, laundry room, powder room, and elevator. Rich wood flooring, high ceilings, recessed lighting, and custom millwork in sapele mahogany grace the spaces, and a pattern of large windows and glass doors provide spectacular panoramic views of the Thimble Islands. Additionally, one of the two bedroom suites on the second floor features a floor-to-ceiling fireplace clad in wood panels.

 

The second structure of the project, a two-story guest cottage, is located safely beyond the setback from the floodplain. The design was influenced by the vernacular and straight forward rationale of the Carpenter Gothic style, and therefore has a deep sense of belonging to the shoreline community.

 

To complement the main house, the cottage is clad with the same stained cedar shakes. The gable roof features exposed rafter tails and a copper gutter system, which enhances the upscale cottage character of the exterior. The traditional double hung windows arranged at the corner of the first and second levels create an expansive feel to the interior and maximize the views to the water. The offset main entry is through an open porch that gracefully spans the full width of the façade of the house. On the interior, the thoughtfully designed home has an open floor plan featuring handsome finishes and numerous luxury amenities.