jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2019 JOSEPH SEPOT ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

Residential

Pine Orchard House

CLIENT

Private

LOCATION

Pine Orchard, CT

SIZE

8,609 SF

PROGRAM

New construction: living room, formal dining room with butler’s pantry, eat-in kitchen, bedroom with en suite bathroom and walk-in closets on first floor, 2 guest rooms on second floor, 3-car garage, breezeway, bluestone patio, swimming pool​

PHOTOGRAPHY

Robert Perron

Located in a waterfront community that still retains much of its 19th Century charm, it was important for the design of the new home to integrate seamlessly into the character of the surrounding neighborhood. Additionally, a beautiful historic copper beech tree graced the property and the homeowner wanted it to be preserved and made into a focal feature of the landscape. 

This classic home is clad in lightly-stained warm-grey cedar shingles and has board and batten gable ends. The recessed entry door is protected by a long open porch. A breezeway with a series of French doors with transom windows links the main house to the three-car garage with arched carriage style doors painted in a deeply accented forest green. The French doors off the living and dining spaces open to a 1500 square foot bluestone patio. The in-ground Roman-styled swimming pool is surrounded by a fieldstone wall, which also serves to stabilize the embankment beyond. 

The design of the interior of the home was driven by the homeowner’s desire for the ease and convenience of single-level living coupled with a need for two guest bedrooms to be placed on a second floor. The homeowner’s bedroom includes an en suite bath as well as a generous walk-in closet. The sleeping areas on the second floor are connected by a long corridor that overlooks a centrally located stairway. The kitchen opens to an informal family room with views of the pool and patio. Adjacent to it, is a butler’s pantry that serves as a staging area for the formal dining room. The interior is handsomely appointed with traditional wainscoting and trimwork, built-in shelving and cabinets, arched openings, and rich walnut flooring.