jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2020  JOSEPH SEPOT ARCHITECTS.  ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

Residential

Seaside Village House

CLIENT

Private

LOCATION

Branford, CT

SIZE

3,242 SF

PROGRAM

New construction: open plan for living, dining, and kitchen; bedroom with en suite bathroom; guest bedroom; private study; widow’s walk; front porch; private patio

PHOTOGRAPHY

Jim Fiora 

Situated in a small shoreline village, the original house was in such poor condition that it could not be restored. Additionally, the site’s property and setback restrictions resulted in a narrow building lot. To resolve the complex challenges of the project, a double gable configuration was derived, in a style reminiscent of a historic carriage house. The two major building elements are clad in different materials to reduce the scale and relate the residence to the varied materials of the neighborhood. A vertical painted board and batten siding for the garage strikingly contrasts with horizontal stained cedar shingles for the residence.

 

The new two-and-one-half-story dwelling portion of the home combines living room, dining room, and kitchen functions into a continuous open space. It features front-to-back views, a coffered ceiling, and a scene-stealing lava stone fireplace flanked by transom windows. The second floor sleeping areas are arranged in a nonlinear manner. Frequently treated as unoccupied space, the attic has instead been repurposed to serve as a private study, as well as to access the rooftop widow’s walk, which has a centrally located octagonal window providing spectacular views of Long Island Sound.

 

The building, well-integrated to its site, includes a deep-covered front porch and an intimate bluestone patio complemented by natural landscaping and cedar fencing.