jsa_white_logo.png

Joseph Sepot Architects

225 Montowese Street

Branford, CT 06405

LinkedIn_Gray_edited.png

Telephone: 203-483-5229

info@sepotarchitects.com

© COPYRIGHT 2019 JOSEPH SEPOT ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.

SITE DESIGN BY JASON CALFO

Healthcare

Yale New Haven Health Pediatric Specialty Center at Trumbull

CLIENT

Yale New Haven Health

LOCATION

Trumbull, CT

SIZE

11,000 SF

PROGRAM

5 infusion bays, 12 exam rooms, isolation treatment room, procedure room, exercise pulmonary functioning testing room, 2 pediatric echocardiography laboratories

PHOTOGRAPHY

Jim Fiora 

To meet the growing need for expert pediatric specialty services in Fairfield County, Yale New Haven Health asked JSA to repurpose an 11,000 square foot facility to efficiently support treatment functions in the fields of cardiology, endocrinology, gastroenterology, orthopedics, and pediatric surgery.

 

Goals were clearly articulated in the facility’s master plan: usage and appropriate space allocation for twelve exam rooms, five infusion bays including an isolation treatment room, a procedure room, an exercise pulmonary function testing room, and two pediatric echocardiography labs.

Several factors were given due consideration while designing the patient-focused infusion therapy treatment rooms: the necessity of ensuring safety in regard to infection control and equipment use, providing clear sightlines between clinicians and patients, and delivering emotional comfort as well as a sense of privacy and physical wellbeing to patients and their families. Unobstructed views of a beautiful outdoor garden were also provided. 

 

The playful color palette of complementary colors applied to the floors and walls of the administrative, patient, and visitor spaces was initially designed by JSA for another YNHH pediatric facility. It was so well-received that it was reintroduced at this location. Further enhancing the environment is whimsical artwork that includes a large scale mural of hand-painted ceramic tiles, framed paintings, and a sculptural installation behind a glass display to welcome patients and visitors as they enter the reception area.